Care sunt nutrientii cheie pentru sanatatea ta?
Guest post!
Sfaturi de la Mihaela, specialist in sanatate feminina.
Mihaela Brailescu este consilier de sanatate feminina si echilibru hormonal, instructor de yoga si gimnastica perineala. Sustine vindecarea si inflorirea Divinului Feminin, prin practici ce tin de nutritie terapeutica, echilibru hormonal, armonizarea ciclurilor lunare, food coaching, miscare inteligenta si vindecare emotionala. Darul sau cel mai de pret este acela de a imputernici si calauzi femeile in drumul lor spre sanatate
Iata care sunt cei 5 nutrienti pe care ii recomanda Mihaela pentru o piele sanatoasa
Alimentatia este cea mai puternica forta de reglare a dezechilibrelor hormonale si de aceea e bine sa stii care sunt nutrientii cheie la care trebuie sa fii atenta pentru o piele frumoasa si sanatoasa!
1. Omega 3 si grasimi sanatoase
acizii grasi de tip omega 3 au rol esential ca antiinflamator si personal ii recomand oricarei femei cu dezechilibre hormonale (indiferent de natura lor), dar in special acolo unde sunt probleme cu pielea, dureri articulare, spotting inainte de menstruatie, depresie si anxietate. Suplimentand cu ulei de peste si omega-3 din surse marine vei observa o piele mai curata, mai fina si mai elastica in doar cateva zile (odata cu unghii si par mai puternice).
Ingrediente cheie: sardine, seminte de in, avocado, chlorella, ulei de cocos, seminte chia, seminte canepa, unt bio
Forme de consum: sardine oricum, oricand (eu le consum pe crochete de secara unse cu unt sau avocado, sau in salate de patrunjel si andive cu zeama de lamaie si mustar), seminte in smoothies, presarate peste supa crema, salate.
Suplimentare: alege suplimente de calitate cu o concentratie de cel putin 1000mg omega 3/doza zilnica si grad de oxidare (TOTOX) cat mai scazut.
2. Magneziu – cosurile si acneea au la baza un proces inflamator.
Pe langa aportul esential in sanatatea tesuturilor si reinoirea celulara (oase, piele si tesut conjunctiv), si sustinerea ciclului menstrual sanatos, suplimentarea cu magneziu poate reduce inflamatia si acneea. In plus, magneziu ajuta mult in reducerea stresului si calmare, astfel ca sigur cateva riduri vor disparea cu o minte mai senina.
Ingrediente cheie: susan nedecorticat, migdale
Forma de consum: lapte vegetal facut in casa (migdale hidratate peste noapte), bilute energizante din faina (susan si migdale rasnite) amestecate cu magiun de Topoloveni sau pasta de curmale, adaugate in smoothies, tocate/rasnite presarate peste supa crema, salate.
Suplimentare: 400mg/zi, seara la masa, sau ulei de magneziu/sare Epsom pentru masaj, baie.
3. Probiotice
Sanatatea digestiva si echilibrul intre bacteriile benefice si cele patogene (alea rele) se citeste pe fata ta, se vede in gura ta (mai ales se miroase!), se simte in starea ta emotionala. Simptome comune ale unui microbiom dezechilibrat sunt probleme ale pielii, acnee, rosacee, matreata, depresie, halena, balonare, infectii intime dese. Intestinul subtire joaca un rol esential in eliminarea excesulu de estrogeni (in special in faza luteala, adica cele 2 saptamani dinainte de menstruatie). Bacteriile patogene sunt sustinute si hranite de o alimentatie bogata in zahar si fainoase, iar cele sanatoase sunt echilibrare de o alimentatie vie, bogata in verdeturi proaspete, mancaruri simple, gatite usor, ingrediente integrale, neprocesate si suplimentarea cu probiotice.
Daca ai luat anticonceptionale o perioada mai lunga este foarte important sa suplimentezi cu probiotice.
Surse: supliment de calitate cu cel putin 5 bilioane culturi pe capsula DUPA ce ai facut o minima curatare (adica o cura de detox de zahar si fainoase si ai adaugat ceva mai multe verdeturi, fibre silegume proaspete in alimentatie).
4. B-complex
Pielea ta are nevoie de vitaminele din clasa B pentru reinoire si regenerare. Doza optima de B6 de care ai nevoie poate rezolva cauzelor hormonale ale acneei (prin domolirea inflamatiei si a supraproductiei de sebuum) si poate reduce roseata, inflamatia, deshidratarea pielii, eczemele si dermatita. Peste toate astea, un complex de B-uri te va ajuta sa domolesti poftele de dulce care apar inaintea menstruatiei, reducand astfel riscul de a consuma compulsiv dulciuri si junk food.
Ingrediente cheie: sardine, macrou, somon salbatic, oua si carne de pasare organice, frunze verde inchis (spanac, kale, patrunjel, rucola, valeriana), seminte de floarea soarelui, nuci macadamia, spirulina, cereale integrale proaspete (fainurile de la raft nu mai au demult B-uri in ele, insa un orez brun bio, da), fulgi de drojdie inactiva, leguminoase (daca sunt gatite in casa prin hidratare si fierbere corecta).
Forme de consum: recomand consumul zilnic de spirulina si chlorella (capsule sau pudra in smoothies, pana la 5g/zi), in special in ultima saptamana inainte de menstruatie, terci de ovaz cu nuci si seminte (fara fructe deshidratate, fara indulcitori), salata bogate in verdeturi la fiecare masa.
5. Zinc
Deficienta de zinc este o problema la orice femeie cu dezechilibre hormonale, probleme de piele, dereglari de ciclu, fluctuatii emotionale, caderea parului si unghii fragile. Atunci cand avem carenta de zinc, porii se irita mai usor si pot aparea semne de roseata.
Ingrediente cheie: seminte de dovleac, naut, kefir bio, ciuperci, spanac, carne de la animale pasunate (in special miel si vita).
Forme de consum: tartine cu hummus si tabouleh, kefir bio in care iti pui la inmuiat de seara seminte de dovleac, in, canepa si chia (nu amesteca lactatele cu cereale pentru o absorbtie optima a mineralelor).
Suplimentare: pana la 50mg/zi