Orice femeie care are grija de pielea ei stie cat de importanta este protectia solara. In schimb, nelamuririle cu privire la ce fel de produse sa folosim sau cum sa le aplicam, apar in fiecare an, in pragul sezonului cald, cand rafturile magazinelor se umple de noutati in domeniu. Ce trebuie sa stii inainte de a alege produsul pentru protectie solara?
UVA si UVB
Arsuri solare, hiperpigmentare, pete sau imbatranire prematura, sunt doar cateva din efectele nocive ale radiatiilor solare.
Razele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului si pot trece prin haine si sticla. Ele pot patrunde pielea in profunzime, afecteaza productia de colagen si elastina si sunt responsabile de imbatranirea prematura si de aparitia unor tipuri de cancer.
Razele UVB au si cateva beneficii, printre care producerea vitaminei D, necesara unei vieti sanatoase. Tot ele te ajuta sa te bronzezi, insa sunt responsabile si de petele solare, alergii sau chiar cancer. Spre deosebire de UVA, razele UVB sunt mai intense in perioada calda si foarte putin prezente in anotimpul rece.
Pentru ca UVA si UVB iti pot afecta negativ pielea, alege un produs care sa te protejeze de ambele tipuri de radiatii – pe eticheta trebuie sa fie mentionat acest lucru. Nu te teme ca nu vei beneficia de efectele pozitive ale radiatiilor de tip UVB, pentru ca nu exista nici un produs care sa protejeze 100% de acest tip de radiatii (factorul de protectie in acest caz variaza intre 93% si 98% ).
Pe tot parcursul anului
Specialistii ne sfatuiesc sa folosim produse cu factor de protectie solara atat in sezonul cald cat si in sezonul rece. Efectele nedorite ale soarelui pot sa ne afecteze oricand, pe timp de zi, indiferent de vreme sau sezon.
Factorul de protectie solara
Indicat pe ambalaj sub forma SPF 20, SPF 50 etc., factorul de protectie solara se refera la durata protectiei oferite de produsul respectiv. Nu se poate spune insa cu exactitate cate ore de protectie iti ofera crema ta solara, pentru ca asta depinde si de factori subiectivi, precum tipul de piele. De regula, factorul de protectie se inmulteste cu 10. De exemplu, SPF 15 X 10 = 150 minute de protectie, SPF 30 x 10 = 300 minute de protectie etc. Cel mai sigur este sa reaplici produsul o data la 2-3 ore.
Produsele trebuie aplicate inainte de expunerea la soare, cu aproximativ 15-20 minute, pentru a putea fi absorbite de piele. In cazul in care sunteti la mare sau la piscina, produsul trebuie reaplicat de fiecare data cand iesiti din apa, mai putin in cazul acelor produse pe care este specificat ca ar fi rezistente la apa
Cum aplic pe tot parcursul zilei?
Daca esti o persoana activa, este mai complicat sa reaplici crema de protectie solara la fiecare 2-3 ore, mai ales daca folosesti machiaj, pentru ca acest lucru ar implica curatarea tenului de fiecare data. Salvarea vine odata cu aparitia spray-urilor SPF, care pot fi aplicate oricand, rapid si cu minimum de efort. Cele mai noi dintre ele nu incarca tenul, nu au efect de albire si pot fi folosite si de persoanele cu ten gras sau acneic.
Filtre minerale si filtre chimice
Filtrele minerale sunt indicate pentru tenurile sensibile, pentru ca nu irita. Dezavantajul este ca pot bloca porii si nu arata la fel de bine pe ten, se intind mai greu si de obicei, au acel efect de masca alba. Filtrele chimice sunt preferate de persoanele cu ten acneic, pentru ca nu incarca tenul.