Frumusetea nu trebuie sa fie periculoasa, decat in masura in care vrei sa ii dai batai puternice de inima vecinului de la 3… Lasand gluma la o parte, multe din produsele cosmetice pe care le folosim pentru a ne accentua frumusetea, ne pot cauza multe probleme de sanatate. In capul listei ingredientelor daunatoare stau parabenii.
Parabenii din rujuri, precum si din multe produse cosmetice, sunt ingrediente pe care le putem trece cu vederea, daca nu suntem bine informate. Efectele lor nocive nu sunt sesizabile in momentul folosirii, dar pe termen lung pot fi chiar fatale.
Ce sunt parabenii? Parabenii au fost introdusi in produsele cosmetice incepand cu anii ‘50, pentru a prelungi termenul de valabilitate al celor din urma. Parabenii sunt de fapt conservanti, care impiedica formarea bacteriilor. Partea proasta este ca parabenii pot contribui la dezvoltarea cancerului in organism, precum si a altor probleme de sanatate, spun studiile de specialitate.
Parabenii pot fi identificati numai prin verificarea listei de ingrediente. De obicei, denumirea lor include cuvantul “paraben”, sau derivate ale acestuia.
Alte ingrediente de evitat in rujuri (precum si in alte produse cosmetice)
- Alaturi de parabeni, gasim sulfatii, care la randul lor, nu fac casa buna cu corpul nostru, afecatand sanatatea celulelor. Din fericire, in produse precum sampoanele, sulfatii pot fi identificati cu usurinta. Daca samponul tau face extrem de multa spuma, inseamna ca acesta contine sulfati.
- Petroleum wax/ Ceara microcristalina/ Hydrocarbon wax/ Microcryst este o ceara derivata din petrol, iar petrolul nu are ce sa caute pe buzele tale!
- Tocopheryl acetate/ Tocopherol sau Acetatul de Vitamina E. Desi ne plac vitaminele, specialistii spun ca Acetatul de Vitamina E dauneaza sanatatii.
Din fericire, tot mai multe femei au devenit constiente de pericolul parabenilor, optand pentru produse mai naturale, care nu contin ingrediente nocive. Pentru ca cererea influenteaza oferta, acest lucru a dus la o schimbare a mentalitatii producatorilor de cosmetice, care au inceput sa comercializeze tot mai mult cosmetice “safe”.
Sunt increzatoare ca in viitorul apropiat, toate produsele cosmetice vor respecta atat principiul frumusetii, cat si al sanatatii. Pana atunci insa, nu uita sa verifici lista de ingrediente!