Machiajul asa cum il stim astazi, isi are inceputurile in anii ’20. Asociat pana atunci femeilor de moravuri usoare, va primi o noua sansa la inceputul secolului trecut. Machiajul incepe sa fie purtat si agreeat de orice femeie care doreste sa se infrumuseteze sau sa iasa in evidenta. Odata cu anii ’20, in Europa si Statele Unite, produsele cosmetice devin accesibile tuturor, putand fi cumparate din marile magazine sau farmacii. Tonul “revolutiei frumusetii” a fost dat de filmele Hollywoodiene, fiecare femeie dorindu-si sa arate ca divele marelui ecran. Clara Bow, Gloria Swanswon sau Greta Garbo sunt doar cateva dintre starurile care au devenit inspiratie pentru mii de femei.
Centrul de interes in machiajul acelor vremuri erau buzele, care erau conturate in asa fel incat sa para mai mici, ca de papusa, cu varfurile arcului lui Cupidon accentuate si un pic ascutite. Culoarea rujului era intotdeauna rosul intens, stralucitor – desi marele ecran, pe atunci doar alb – negru, lasa impresia unui ton foarte inchis, aproape de negru. Astazi, un look corect, inspirat de anii ‘20, poate fi realizat si cu un rosu inchis, dramatic, care te va face sa arati ca desprinsa dintr-o pelicula noir.
Buzele foarte conturate contrastau cu tenul extrem de alb, efect pe care femeile il obtineau cu ajutorul pudrei, folosita in cantitati cat mai mari. Din poseta unei cochete a anilor ‘20 nu lipseau rujul rosu si pudra si nu in ultimul rand, eyeliner-ul negru. De inspiratie egipteana, pentru ca anii 20 au fost si epoca marilor exploratori ai piramidelor, eyeliner-ul a devenit rapid un instrument indispensabil al femeilor epocii. Conturul ochilor se dorea cat mai dramatic: se urmarea linia genelor cu creion khol sau eyeliner, iar cele mai curajoase, isi umbreau si pleoapele cu aceeasi nuanta inchisa. Pentru un plus de dramatism, nici o femeie nu uita sa foloseasca noua si minunata inventie: mascara!
Un punct important erau sprancenele. Pensatul excesiv este marca anilor ‘20-’30. Putine din “fashionistele” vremii au rezistat acestui trend, pentru ca sprancenele pensate astfel schimbau radical fizionomia, impunand acel aer de eleganta dramatica atat de cautat. De cele mai multe ori, sprancenele erau desenate, trasand o linie subtire, cu colturile externe alungite si indreptate in jos.
Nota finala a “creatiei” era data de fardul de obraz, in nuante de rosu-rosé. De cele mai multe ori, in loc de fard, se folosea rujul. Pentru a amplifica efectul de papusa de portelan, obrajii se conturau aplicand fardul/rujul incepand din zona pometilor, aproape de colturile externe ale ochilor si continuand pana la mijlocul obrazului.
Sugestii pentru obtinerea look-ului:
- Daca ai sprancene groase, poti folosi lipiciul de sprancene pentru a le masca, peste care aplici fond de ten. Deseneaza apoi sprancenele subtiri ale anilor ’20.
- Pentru ten, poti folosi baza si fondul de ten preferate, dar intr-o nuanta mai deschisa decat de obicei. La final, aplica din abundenta pudra.
- Recreeaza efectul dramatic al ochilor aplicand fardul pe toata pleoapa mobila, estompand catre arcada. Contureaza la final ochii cu eyeliner, urmarind baza genelor, si aplica mascara.
- Foloseste mai intai un creion contur. Daca ai buzele groase, aplica conturul pe linia interioara. Varfurile arcului lui Cupidon trebuie sa fie accentuate, aproape ascutite. La final, aplica rujul, care trebuie sa fie mat.
- Fardul de obraz trebuie aplicat in forma de semiluna, incepand de la tample si pana in dreptul varfului nasului. Estompeaza la final marginile cat mai bine. Fardul de obraz trebuie sa fie si el, mat.
Un look ideal pentru ocazii speciale si petreceri! Realizat corect si completat de vestimentatia potrivita, machiajul in stilul anilor ’20 iti va garanta o aparitie extravaganta, care nu va putea fi trecuta cu vederea!
Model: Aylin Cadir
Make-up: Paulina Buldumea