Produsele de make-up ar putea fi impartite in 3 categorii: produse profesionale (ex. Atelier Paris, MAC etc.) produse de lux (ex. Dior, Chanel) si produse comerciale ( ex. L’Oreal, Maybelline).

Care este diferenta dintre aceste trei categorii si cand este cel mai indicat sa le folosim?
La o prima vedere, produsele de lux si cele comerciale, care contin mai multa apa, sunt destinate uzului zilnic, cele comerciale fiind si mai accesibile financiar. Produsele profesionale, care contin mai mult silicon si mai mult pigment, sunt special concepute pentru a fi folosite de catre make-up artisti, fiind mai durabile in timp si potrivite sedintelor foto/video. Care sunt totusi cele mai bune produse? Daca imi permit, pot folosi zilnic produsele profesionale? Ce este siliconul si ce efecte are el asupra pielii?

Siliconul

Parerile despre silicon sunt impartite, insa majoritatea profesionistilor sustin ca produsele de machiaj sau de ingrijire a parului ce il contin, nu sunt daunatoare. In produsele de make-up, siliconul se intalneste cel mai des in primere sau fonduri de ten. Principalele lui proprietati sunt textura foarte fina, matifianta, non grasa si non lipicioasa, rezitenta la apa, care ajuta fardurile sa tina mai mult timp, contribuie la un bun blending si scoate in evidenta pigmentii. Alte avantaje vizibile pe loc sunt imbunatatirea texturii pielii, acoperirea partiala a porilor si ameliorarea aspectului pielii descuamate. Siliconul este si hidratant usor, retinand apa in piele.
Printre teoriile contra utilizarii siliconului in produsele cosmetice, se numara cele care sustin ca acesta blocheaza porii, agravand astfel probleme precum acneea sau iritatiile. Aceste teorii sunt demontate de majoritatea specialistilor, care ne informeaza ca siliconul este format din molecule mari, care nu blocheaza porii si prin care aerul poate trece. In schimb, pigmentii sunt retinuti de catre stratul protector de silicon, la suprafata pielii, fara sa intre in pori. De aceea, produsele care contin silicon sunt uneori recomandate pentru peilea sensibila, sau post-operatoriu.
Cu toate acestea, produsele pe baza de silicon nu sunt recomandate pentru uz excesiv. In afara de proprietatile vizibile pe loc/cat timp produsul se afla pe piele, aceste produse nu au proprietati de hranire, nu hidrateaza si nu infrumuseteaza in nici un fel. Efectele sale sunt doar temporare. Folosit zilnic si pe termen lung, siliconul te poate pacali, facandu-te sa crezi ca tenul tau este impecabil sau hidratat. Tenul isi poate pierde din stralucire, devenind dependent de acest produs, mai ales daca nu utilizezi si alte tratamente cosmetice, care sa hraneasca si hidrateze tenul.

Alte denumiri ale siliconului: Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Phenyl trimethicone, Methicone, Amodimethicone.
Variante bio: siliconul vegetal, obtinut din ulei de cocos.

Pana la urma, cum ma decid?

Bineinteles, fiecare este libera sa foloseasca ce produse vrea, in functie de gusturi si de buget. Nu exista o regula batuta in cuie prin care sa putem recunoaste cu usurinta produsele bune si produsele proaste. Un produs scump, sau “profesional”, iti poate face uneori surprize neplacute, iar unul comercial se poate dovedi mai bun decat variantele lui mai scumpe sau mai populare. De aceea, in alegerea produselor, recomand 2 reguli mari si late: informeaza-te, dar mai ales, testeaza!

Calendar cursuri:

La curs se va lucra numai cu produse profesionale.